1/13/2015

2014 Şubat Ayına Bakış

Ben gazetecilik zamanına yetişebildim keşke futbolculuğunu görebilseydim.Taçsız kral Metin Oktay'ın  2 Şubat doğum günüydü, ben de kendisinin aşağıdaki fotoğrafını paylaştım. 
Metin Oktay, Türk futbol takımlarının Avrupa arenasında atılan ilk golün sahibidir. Futbol endüstrisinin hızla geliştiği ve geliştikçe de her anlamda çirkinleştiği bu yıllar da Metin Oktay gibi bir futbolcu artık ne yazık ki yok. Eğer ona az da olsa benzeyenler  varsa da biz kendilerini göremiyoruz veya futbol işinin uzmanları onları gün yüzüne çıkaramıyor ya da çıkarmıyor. Bilinmez.

Metin Oktay ( 1939 - 1991 )
Yine 2 Şubat 2014 tarihinde Galatasaray taraftarını memnun eden bir transfer gerçekleşiyor ve yaptığı hatalar ile saç baş yolduran defans oyuncumuz Dany Nounke Beşiktaş' a kiralık olarak transfer oluyordu. 
Hayatın garip cilvesi 20 gün sonra oynanan Galatasaray - Beşiktaş maçında Galatasaray , Beşiktaş'ı Dany'nin sebep olduğu penaltı sonucu attığı tek golle yeniyordu. İşte futbolun en çok sevdiğim yanı bu tip durumlar, neyin ne zaman ne şekilde olacağı hiç belli olmuyor. 

Dany Nounke
4 Şubat 2014 tarihinde ise çok enteresan bir haber paylaştım. Haberin konusu İsveç'te çöplerin bittiği ile ilgiliydi. Haberin detayları aşağıda ki gibiydi;
'' Geri dönüşüm, güneş enerjisi ve daha birçok sürdürülebilir uygulamada tüm ülkelerin başını çeken İsveç, şaka gibi bir sorunla karşı karşıya. Elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını çöplerden elde eden ülkede çöp bitti. 250.000'in üzerinde evin elektrik ve ısınma ihtiyacını çöplerin yakıt olarak kullanılmasından sağlayan İsveç hükümeti, ülkede üretilen çöpten daha büyük kapasiteli çöp dönüştürme tesisine sahip. 
Eurostat'ın verilerine göre İsveç'te bulunan evlerden çıkan çöplerin sadece %1'i çöplüklerde kalıyor. Bu oran, diğer Avrupa ülkelerinde %38 dolaylarındadır. Geri kalan kısım ya geridönüşüme uğruyor ya da gübre olarak kullanılıyor. İsveç'teki güç santrallerinin büyük bir kısmı çöpleri yakıt olarak kullanıyor. Ancak ülkede çöplerin tükeniyor olması, daha doğrusu yeterince çöp üretilemiyor olması, İsveç'i zora sokuyor. 
Bu durum da İsveç'i komşusu Norveç'ten çöp ithal etmek durumunda bıraktı. Aslında bu yeni bir olay değil. İsveç bir süredir Avrupa'dan, özellikle de Norveç'ten yılda yaklaşık 800.000 ila 850.000 ton çöp ithal etmekteydi. Bu çöplerin büyük bir kısmı komşusu Norveç'ten geliyor. 
Hem de İsveç, bu ithalattan para da kazanıyor, çünkü Avrupa Standartları dahilinde çöplerinden kurtulmak isteyen Avrupa ülkeleri, İsveç'in çöplerini alması için para ödemekten çekinmiyor! 9.5 milyon nüfuslu ülkede çıkan atıkların yalnızca %4'ü geri dönüşmez durumda. Geriye kalan bütün çöpler geridönüşüm ile enerji üretiyor! ''

İsveç'in Başkenti Stockholm
Ahkam kesmek denen bir deyim vardır. Çoğumuz bol keseden bu deyime uygun hareket ederiz. Ama aşağıda ki saptama bence çok doğru ve yerli yerinde. Fazla yoruma gerek yok.


30 Mart 2014 tarihinde Türkiye Yerel Seçimleri yaşadı. seçimlere çok az bir süre kalması nedeniyle tüm adaylar yoğun tanıtım faaliyetlerindeydi.
CHP'nin İstanbul Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül ile o tarihte de görevinde olan Kadir Topbaş arasında yaşanan aşağıda ki dialog siyasetin ara sıra da olsa esprili tarafına güzel bir örnek olmuştu benim için.
'' Sarıgül: İstanbul'u eski günlerine döndüreceğiz.''
''Topbaş: Çok özlediyseniz 1 hafta çöpleri toplamayız olur biter.''
Ülke de gündem o tarihler de seçim olunca bende seçim ile ilgili görüşlerimi bildirmiştim.
O zamanlar da basına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin olağan durumlardaki basına yansıyan fotoğrafları haricinde daha farklı bir tarz da fotoğrafı yansımıştı bana göre. Bende söz konusu fotoğrafı tarihe not düşmesi için bir kere daha paylaşıyorum.
Devlet Bahçeli Soba Başında Keyfi Yerinde
22 Şubat 2014' te oynanan Galatasaray - Beşiktaş maçı Dany'nin sebep olduğu penaltı dışında Galatasaray'ın savunma oyuncusu Semih Kaya'nın topun kendisinden çıkdığı halde aut kararı verilen pozisyonda hakeme aslında topun kendisinden çıktığını ve korner olması gerektiğini söylemesi üzerine Cüneyt Çakır'ın kendisini tebrik ederek korner kararı vermesi damgasını vurmuştu. Ama buna rağmen sosyal medya dediğimiz mecra da; o sırada Galatasaray 1-0 önde olduğu için böyle davrandığını söyleyebilecek kadar minik beyin kırıntılarına sahip olanların varlığına bir kere daha şahit oluyorduk.
Cüneyt Çakır Semih Kaya'yı Tebrik Ederken